15
خرداد

عکاسی از محصول

عکاسی از محصول، یکی از گسترده‌ترین شاخه‌های عکاسی است که حجم بالایی از تصاویر گرفته شده در پروژه‌های تجاری و تبلیغاتی متعلق به این گرایش از عکاسی است. با توجه به تعداد بیشمار از محصولاتی که در تمامی کشورهای جهان تولید می‌شود می‌توان وسعت و تنوع این گرایش از عکاسی را بهتر درک کرد.

 

انواع روش‌های عکاسی از محصول

امروزه روش‌های بسیار متفاوتی برای عکاسی از محصول مورد استفاده قرار می‌گیرد. هر یک از این روش‌های عکاسی نیز به منظور خاصی انتخاب می‌شود که در ادامه به آن اشاره‌ای خواهیم کرد.

عکاسی با پس‌زمینه سفید یکی از رایج‌ترین و ساده‌ترین روش‌های عکاسی از محصول است. در این روش، محصول بر روی پس‌زمینه‌ای سفید که از پشت محصول شروع شده و تا زیر آن ادامه یافته قرار می‌گیرد و صحنه با نورپردازی طبیعی یا مصنوعی روشن می‌شود. این نوع از تصاویر بیشتر برای استفاده در وب‌سایت، کاتالوگ، یا دیگر فضاهایی که هدف از اراپه تصاویر صرفا نمایش کلیت محصول است استفاده می‌شود.

روش دیگر عکاسی از محصول با استفاده از پس‌زمینه‌ها و زیر‌کارهای (صفحه‌های طرح‌دار) متفاوت است. در این روش، محصول با استفاده از چیدمان‌های مختلف در فضاهای دکوراتیو با نورپردازی‌های خاص عکاسی می‌شود. اینگونه تصاویر عموما برای استفاده بر روی جلد کاتالوگ‌ها، بیلبوردها، بنرها، تبلیغات در مجلات و غیر استفاده می‌شود.

 

چالش‌های عکاسی از محصول

به دلیل تنوع بسیار زیادی که در محصولات تولید شده در سراسر دنیا وجود دارد، چالش‌های بسیار پیچیده‌ای برای عکاسی از این محصولات نیز وجود دارد.

ابعاد محصولات یکی از این چالشها است. عکاسی از محصولات بزرگ مانند خودرو یا محصولاتی بزرگ‌تر از آن و عکاسی از محصولات کوچک مانند جواهرات و یا محصولاتی از آن کوچک‌تر، بخشی از دشواری‌های این شاخه از عکاسی است که برای هر کدام از این موارد، شکل ویژه‌ای در اجرا طلب می‌شود.

جنس محصولات نیز چالش دیگری برای عکاسان است. عکاسی از محصولات فلزی یا محصولاتی که سطوح براق دارند، پیچیدگیهایی را برای نورپردازی ایجاد می‌کنند که همواره برای عکاسان چالش برانگیز بوده است.
انواع دیگری از محصولات، مانند پارچه‌، سنگ و هرگونه محصولی که بافت یا طرح خاصی دارد هم نیاز به عکاسی دقیق و حساب‌شده دارند.
در عکاسی از بعضی محصولات که دارای رنگهای ویژه و خاصی هستند و تصاویر ثبت شده باید حداکثر شباهت رنگ را به محصول واقعی داشته باشند نیز شاهد ظرافت‌های تکنیکی فراوانی در عکاسی هستیم. مانند عکاسی از یک فرش یا تابلوی نقاشی که رنگها باید کاملا دقیق و درست به بیننده نشان داده شود تا مخاطب، درک صحیحی از محصول به دست آورد و بتواند خریدی دقیق از محصولی که به او نشان داده شده است را داشته باشد.

 

تجهیزات مورد نیاز برای عکاسی از محصول

بسته به اینکه می‌خواهید چه سبک و روشی در عکاسی از محصول به کار ببرید می‌توانید تجهیزات مناسب آن را نیز تهیه کنید. اما اگر عکاس می‌خواهد این قابلیت را به دست آورد که بتواند تمامی روش‌های عکاسی از محصول را اجرا کند باید تجهیزاتی که در زیر اشاره می‌شود را داشته باشد.

استفاده از دوربین‌های مختلف در عکاسی از محصولات، تفاوت تاثیرگذاری در تصویر نهایی ایجاد نمی‌کند. تنها در شرایطی که عکاس می‌داند که تصویر نهایی قرار است در ابعاد بسیار بزرگ چاپ شود بهتر است که از دوربین‌های قطع متوسط یا دوربین‌های با مگا‌پیکسل بالا استفاده کند. البته استفاده از دوربین‌ها و تجهیزات خاصی که امکان ایجاد عمق میدانهای بسیار زیاد را فراهم می‌کنند نیز می‌توانند عالی باشند اما این اتفاق در دوربینهای 35 نیز با اعمال روش‌هایی در عکاسی و پردازش عکس قابل اجرا خواهد بود.

استفاده از لنزهای پرایم ( با فاصله کانونی ثابت‌ ) برای دستیابی به شفافیت بالا و در عین حال دستیابی به عمق میدان‌های کم نیز قابل توصیه هستند. البته استفاده از عمق میدانهای زیاد یا کم‌، بسته به سلیقه عکاس، نظر کارفرما، سبک عکاسی و هدف نهایی از تصویر دارد. لنزهای زوم برای داشتن طیف متنوعی از فاصله کانونی و همچنین لنزهای ماکرو برای عکاسی از جزئیات نیز می‌توانند راهگشا باشند.

در رابطه با استفاده از سه‌پایه‌های عکاسی نیز می‌توان بر استحکام و ارتفاع بلند سه پایه تاکید کرد. در عکاسی از زاویه بالا به پایین نیز به سه‌پایه‌هایی که دارای بازوهای خاصی برای عکاسی هستند نیازمند خواهیم بود.
در مورد تجهیزات نورپردازی و انواع آن و همچنین متعلقات مرتبط با نورپردازی محصول مانند استفاده از رفلکتورها، دیفیوزرها و خیمه‌های عکاسی نیز در ادامه به نکاتی اشاره کرده‌ایم.

 

نورپردازی در عکاسی از محصول

در عکاسی از محصول، عکاس باید بتواند منابع نور را به خوبی کنترل کند. حال می‌خواهد این منابع، نور طبیعی باشد یا نور مصنوعی. بسته به نوع پروژه، عکاس می‌تواند از فلاشهای استودیویی یا نورهای زنده مخصوص فیلمبرداری استفاده کند. اگر نیاز به عکاسی با سرعت بالا نباشد، نورهای تمام روشن که برای فیلمبرداری استفاده می‌شوند هم کاملا مفید و قابل استفاده خواهند بود.

اما آنچه که بیش از همه اهمیت دارد استفاده از انواع شکل دهنده‌های نور بر روی منبع نور است. سافت باکس‌ها یکی از پرکاربرد‌ترین انواع شکل دهنده‌های نور است. سافت‌باکس‌ها صفحات با پارچه‌های سفید و نازک هستند که بر روی منبع نور نصب می‌شوند تا نوری که به صحنه می‌تابد را نرم کرده و سایه‌ها را تلطیف کند.

از ابزارهای دیگر، رفلکتور است که برای بازتاب و جذب نور استفاده می‌شود. به عنوان مثال، رفلکتور نقره‌ای می‌تواند محصول شما را روشن‌تر کند، در حالی که رفلکتور طلایی به آن گرما اضافه می‌کند. رفلکتور سفید صحنه شما را روشن می‌کند، در حالی که رفلکتور سیاه، نور را جذب می‌کند.

در عکاسی با پس‌زمینه‌های سفید، استفاده از “خیمه نور” نیز یکی از روش‌های مطمئن برای دستیابی به بهترین نتیجه در این نوع عکاسی است. خیمه نور اساساً یک مکعب چهاروجهی است که دیوار‌های آن از پارچه‌ای سفید، نازک و نرم ساخته شده است که فضای داخلی‌اش را محیطی با نور بسیار نرم، ملایم و یکنواخت تشکیل داده و یک‌طرف آن برای جاسازی دوربین باز گذاشته ‌شده است.

در مورد زوایای نورپردازی به این نکته بسنده می‌کنیم که نورپردازی از زاویه کناری می‌تواند حجم و بافت محصول را بیشتر نمایش دهد. نورپردازی از پشت نیز برای نمایش درخشندگی در محصولات شفاف مانند نوشیدنی‌ها یا بلورجات و مثال‌های متعدد دیگر کاربرد دارد.

 

چیدمان صحنه برای عکاسی از محصول

تصاویری که با استفاده از چیدمان‌های مختلف در عکاسی از محصول تولید می‌شود این امکان را فراهم می‌کند تا عکاس بتواند تصاویر خلاقانه‌تر و متفاوت‌تری ایجاد کند. این صحنه‌پردازی‌ها و چیدمان‌ها می‌تواند در دنیای واقعی و با استفاده از دکورها و لوازم صحنه ایجاد شود و یا می‌تواند با استفاده از تکنیک فتومونتاژ و ترکیب تصاویر در فضای نرم‌افزار ایجاد شود.

 

زوایای دوربین

زوایای دوربین در عکاسی از محصولات بسته به وضعیت ظاهری محصول انتخاب می‌شود. هنگام عکاسی از محصولات، عموما از سه زاویه یرای عکاسی استفاده می‌شود: بالا، زاویه ۳/۴ و زاویه مستقیم.
زاویه ۳/۴ که بسیار استفاده می‌شود زمانی است که دوربین در جایی بین ۲۵ تا ۷۵ درجه نسبت به سوژه قرار داده می‌شود. با این زاویه می‌توان حجم محصول را به شکل مناسبی به نمایش گذاشت.
زاویه بالای سر، زاویه ۹۰ درجه است. این زاویه برای جا دادن چند المان در یک صحنه خوب است، مانند چیدمان محصول همراه با وسایلی که به آن مرتبط است. همچنین زاویه خوبی برای داستان‌سرایی است. این زاویه عمق را از بین می‌برد و برجستگی گرافیکی بیشتری به یک تصویر می‌دهد، اما برای هر نوع عکاسی از محصول مناسب نیست.
عکاسی با زاویه مستقیم نیز از زاویه‌های کلاسیک و پر استفاده در عکاسی از محصولات است که به صریح‌ترین شکل ممکن تصویری واضح از محصول اراپه می‌کند.

 

ادیت تصاویر

پس از اتمام عکاسی و در مرحله ویرایش تصاویر، با دو رویکرد می‌توان به ادیت تصاویر گرفته شده از محصول پرداخت. مورد اول برای بر طرف کردن ایرادات تصویر نقش مهمی را ایفا می‌کند و مورد دوم بر اضافه کردن نکاتی به صحنه است که هنگام عکاسی امکان افزودن آن به صحنه وجود نداشت.
موضوعات مهمی در بر طرف کردن اشکالات تصویر مطرح هستند. مهم‌ترین بخش آن دستیابی به رنگ‌های واقعی یک محصول هنگام ویرایش تصویر است. مورادی دیگری مانند اصلاح نور، اصلاح کنتراست، افزایش شفافیت، اصلاح کادربندی و غیر نیز در خلق تصویری بدون نقص موثر هستند.
مورد دوم در ویرایش تصویر، زمانی است که عکاس به دلایل مختلف قادر نبوده در زمان عکاسی تمامی ایده‌های خود را اجرا کند و در مرحله ویرایش تصویر باید آن را ایجاد کند. به عنوان مثال اضافه کردن پس‌زمینه‌ها، دکورها، جلوه‌های ویژه نوری، افزودن وسایل یا اشیایی در تصویر و یا افزودن جلوه‌های بصری از آن جمله‌اند.