20
اردیبهشت

عکاسی از غذا

یکی از زیر شاخه‌های عکاسی تبلیغاتی، ژانر عکاسی از غذا یا همان “Food photography” است. با توجه به افزایش روز افزون استفاده از شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌های اینترنتی، درخواست‌های زیادی برای این شاخه از عکاسی به وجود آمده است. به این دلیل که صاحبان رستوران‌ها، کافی شاپ‌ها، آشپزها و دیگر صاحبان کسب و کارهای مرتبط، نیاز بیشتری به تولید محتوای تصویری از غذاهایشان برای استفاده در فضاهای آنلاین پیدا کرده‌اند. با توجه به اینکه هنوز هم استفاده‌های سنتی از تصاویر غذاها، مانند استفاده در منوی رستوران‌ها یا  تبلیغات در مجلات و غیره به قوت خود باقی است.
در این مقاله به توضیح بعضی از نکاتی که می‌تواند در عکاسی از غدا از حائز اهمین باشد را بررسی خواهیم کرد.

پشت صحنه عکاسی از غذا

 

انواع روش‌های عکاسی از غذا

مانند اکثر ژانرهای عکاسی، در عکاسی از غذا نیز سبک‌های متفاوتی برای اجرا وجود دارد. می‌توان برای عکاسی از یک غذا از سبک “روشن و سفید” یا از سبک‌های “تاریک همراه با نورپردازی‌های موضعی” استفاده کرد. می‌توان غذا را در محیط چیدمان شده و دکوراتیو عکاسی کرد یا صرفا تصویری از نزدیک از غذا ثبت کرد. همه این موراد بسته به درخواست سفارش‌دهنده و همچنین فضایی که عکس قرار است در آن استفاده شود دارد. آیا عکس قرار است در شبکه‌های مجازی منتشر شود ؟ آیا هدف قرار دادن تصاویر در وب‌سایت است ؟ آیا تصاویر در منوی سفارش استفاده خواهند شد ؟ آیا عکسی که از غذاها تهیه شده برای تبلیغات در مجلات استفاده می‌شود ؟ پاسخ به این سوالات می‌تواند عکاس را در استفاده از شیوه‌های مختلف عکاسی از غذا یاری رساند.

عکاسی از غذا

 

چیدمان صحنه در عکاسی از غذا

تصاویری که با استفاده از چیدمان‌های مختلف در عکاسی از غذا تولید می‌شود این امکان را فراهم می‌کند تا تصاویر خلاقانه‌تر و متفاوتی ایجاد کرد. این صحنه‌پردازی‌ها و چیدمان‌ها می‌تواند با استفاده از وسایل مختلفی ایجاد شود. نوع اول با استفاده از دکورها و پس‌زمینه‌های متفاوت می‌تواند ایجاد شود و نوع دوم معمولا با استفاده از وسایل آشپزخانه مانند بشقاب و ظروف مسطح، کاسه ها و ظروف سرو غذا.

عکاسی از غذا

 

نورپردازی در عکاسی از غذا

در عکاسی از غذا، عکاس باید بتواند منابع نور را به خوبی کنترل کند. حال می‌خواهد این منابع، نور طبیعی باشد یا نور مصنوعی.
یکی از این ابزارهای کنترل، دیفیوزر (پخش کننده نور) است. دیفیوزر صفحه‌ای از مواد سفید خالص است که در اطراف غذا قرار داده می‌شود تا نوری که به صحنه می‌تابد را نرم کند.
ابزار دیگر رفلکتور است که برای بازتاب و جذب نور استفاده می‌شود. به عنوان مثال، رفلکتور نقره‌ای می تواند غذای شما را روشن‌تر کند، در حالی که رفلکتور طلایی به آن گرما اضافه می‌کند. رفلکتور سفید صحنه شما را روشن می‌کند، در حالی که رفلکتور سیاه، نور را جذب می‌کند.
استفاده از تجهیزات نورپردازی استودیویی یا انواع دیگری از نورهای مصنوعی نیز میتواند تاثیرات مختلفی بر روی تصویر ایجاد کند. به عنوان نمونه نورپردازی از زاویه کناری می‌تواند حجم و بافت غذا را بیشتر نمایش دهد. نورپردازی از پشت نیز برای نمایش درخشندگی در نوشیدنی‌ها و غذاهای مایع مانند سوپ‌ها کاربرد دارد. نورپردازی از زاویه‌های دیگر نیز اگر با استفاده از سافت باکس‌ها یا تلطیف کننده‌های نور استفاده شود کمک می‌کند که تصویر نهایی روشن‌تر و لطیف‌تر ثبت شود.

 

زوایای دوربین

زاویه دوربین اگر هدفمند انتخاب شود می تواند تاثیر بسزایی بر تصویر نهایی داشته باشد. هنگام عکاسی از مواد غذایی از سه زاویه دوربین اصلی استفاده می‌شود: از بالا، زاویه ۳/۴ و زاویه مستقیم.
زاویه ۳/۴ که بسیار استفاده می‌شود زمانی است که دوربین در جایی بین ۲۵ تا ۷۵ درجه نسبت به سوژه قرار داده می‌شود. با این زاویه می‌توان جلو و سطح ظرف، و همچنین دو طرف آن را به خوبی نشان داد.
زاویه بالای سر زاویه ۹۰ درجه است. این زاویه برای جا دادن چند المان در یک صحنه خوب است، مانند چیدمان کل میز. همچنین زاویه خوبی برای داستان‌سرایی است. زمانی که از بالا عکس می‌گیرید، می‌توانید انواع لوازم صحنه، مواد اولیه، یا ظروف غذا را در کادر ببینید. با این حال، زاویه بالای سر برای هر نوع عکس مواد غذایی مناسب نیست. این زاویه عمق را از بین می‌برد و برجستگی گرافیکی بیشتری به یک تصویر می‌دهد، اما برای هر نوع غذایی مناسب نیست.
عکاسی با زاویه  مستقیم یا از روبرو نیز برای غذاهای بلند، مانند برگرها یا براونی‌ها و پنکیک‌های چیده شده روی هم از همه مناسب‌تر است. این زاویه بر ارتفاع یک ظرف غذا تاکید می‌کند. هنگامی که شما از برگرها و ساندویچ ها عکس می‌گیرید، تکه نان بالایی چیزهایی که داخل آنهاست را می‌پوشاند، بنابراین عکس گرفتن از بالای غذا منطقی نیست. هدف همیشه تمرکز بر روی بهترین ویژگی‌های غذاست.

عکاسی از غذا

 

تجهیزات مورد نیاز در عکاسی از غذا

بسته به اینکه می‌خواهید چه سبک و روشی در عکاسی از غذا به کار ببرید می‌توانید تجهیزات مناسب آن را نیز تهیه کنید. اما اگر عکاس می‌خواهد این قابلیت را به دست آورد که بتواند تمامی روش‌های عکاسی از غذا را اجرا کند باید تجهیزاتی که در زیر اشاره خواهد شد را داشته باشد.
استفاده از دوربین‌های مختلف در عکاسی غذا خیلی تفاوت آنچنانی در تصویر نهایی ایجاد نمی‌کند. فقط در شرایطی که عکاس می‌داند که تصویر نهایی قرار است در ابعاد بسیار بزرگ چاپ شود بهتر است که از دوربین‌های قطع متوسط یا دوربنی‌های با مگا‌پیکسل بالا استفاده کند. البته استفاده از دوربین‌ها و تجهیزات خاصی که امکان ایجاد عمق میدانهای بسیار زیاد را ایجاد می‌کنند نیز می‌تواند عالی باشد اما این اتفاق در دوربینهای 35 نیز با اعمال روش‌هایی در عکاسی و پردازش عکس قابل اجرا خواهد بود.
استفاده از لنزهای پرایم برای دستیابی به شفافیت بالا و عمق میدان کم نیز قابل توصیه هستند. لنزهای زوم برای داشتن طیف متنوعی از فاصله کانونی و همچنین لنزهای ماکرو برای عکاسی از جزئیات نیز میتواند راهگشا باشند.
در رابطه با استفاده از سه‌پایه‌های عکاسی نیز می‌توان بر استحکام و ارتفاع بلند سه پایه تاکید کرد. در عکاسی از زاویه بالا به پایین نیز به سه‌پایه‌هایی که دارای بازوهای خاصی برای عکاسی هستند نیازمند خواهیم بود.
در مورد تجهیزات نورپرداری استودیویی و استفاده از رفلکتورها و دیفیوزرها نیز در بخش‌های بالاتر نکاتی را ارائه کردیم.

تجهیزات عکاسی از غذا

 

ویرایش تصویر

مانند اکثر گرایش‌های عکاسی، ویرایش تصویر می‌تواند بر روی دو موضع در تصویر تمرکز داشته باشد. مورد اول برای بر طرف کردن ایرادات تصویر نقش مهمی را ایفا می‌کند و مورد دوم بر اضافه کردن نکاتی به صحنه است که هنگام عکاسی امکان افزودن آن به صحنه وجود نداشت.
موضوعات مهمی در بر طرف کردن اشکالات تصویر مطرح هستند. مهم‌ترین بخش آن رسیدن به رنگ‌های واقعی غذا هنگام ویرایش تصویر است. مورادی دیگری مانند اصلاح نور، اصلاح کنتراست، افزایش شفافیت، اصلاح کادربندی و غیر نیز در خلق تصویری بدون نقص موثر هستند.
مورد دوم در ویرایش تصویر، زمانی است که عکاس به دلایل مختلف قادر نبوده در زمان عکاسی تمامی ایده‌های خود را اجرا کند و در مرحله ویرایش تصویر باید آن را ایجاد کند. به عنوان مثال اضافه کردن پس زمینه‌ها، دکورها، جلو های ویژه نوری، افزودن وسایل یا اشیایی در تصویر و یا افزودن جلوه‌های بصری مانند تولید بخار برای غذاها یا نوشیدنی‌های داغ از آن جمله‌اند.

 

در پایان باید گفت که ژانر عکاسی از غذا، یک ژانر تخصصی و جدی در عکاسی تبلیغاتی است. این شاخه از عکاسی توانایی‌های مختلفی در عکاسی را طلب می‌کند که موفقیت در آن نیازمند مطالعه بسیار، بررسی آثار عکاسان مطرح در این حوزه، تجربه‌اندوزی و استمرار و پشتکار در انجام پروژه‌های گوناگون است.